1 Ocak 2010 Cuma

Günışığı Aydınlatma Sistemlerinin Kullanım Sebepleri

Günışığı Aydınlatma Sistemlerinin Kullanım Sebepleri
Soğuk Işık : Günışığı ile aydınlatılan mekanlarda ve dolayısıyla aydınlatma nedeniyle ihtiyaç duyulan soğutma sistemlerinin yatırım ve periyodik masraflarından tasarruf sağlanmış olunmaktadır.
Doğal Işık : Doğal ışık görsel konfor açısından çok önemlidir. Müşteri anket ve araştırmaları, günışığıyla aydınlatılan mağazaların ve diğer mekanların daha geniş, ferah, büyük ve temiz göründüğü sonuçlarını ortaya koymuştur.
Renk Ayrımı : Tanıtım ve satış mekanlarında; objelerin en doğal şekilde algılanabilmesi için aydınlatma uygulamalarında gün ışığı standartları aranır. Günışığı ile aydınlatılan mekanlar için ise böylesi özel armatür vb. kullanımına ihtiyaç duyulmamaktadır.
Çevreci Bir Ürün: Günde 6 saat, yılda 365 gün kullanılan 112 W’lık bir suni ışık armatürü için 244,6 kW’lık elektrik enerjisi üretilmektedir. Ancak, bu miktarda enerji elde etmek için termik santralarda 8 kg CO2 açığa çıkmaktadır. Bu armatür yerine gün ışığı ile yapılacak aydınlatma sayesinde doğanın korunması sağlanmış olunur.
Satışlardaki Artış: 108 Adet Mağazalar Zincirinin 2/3 si gün ışığı ile aydınlatılmış ve bu birimlerde diğerlerine oranla, 40% daha fazla satış yapıldığı görülmüştür.
(Heschong Mahone Group for Pacific Gas & Electric Company) (www.h-m-g.com)
Kansas’daki Wal-Mart’s Lawrence mağazasında, gün ışığıyla aydınlatılan kısımdaki ürünlerin satışında artış olduğu görülmüştür. Bu durumun gözlenmesi amacıyla ürünler, suni ışıkla aydınlatılan yerden alınarak, günışığı ile aydınlatılan satış noktasına getirilmiş ve ürünlerin suni ışıkla aydınlatıldıkları ortamdakinden daha yüksek oranda satıldıkları gözlenmiştir. (Wall Street Journal)
Öğrenci Performansında Artış: Heschong Mahone Group for Pacific Gas & Electric Firmasınca, üç eyalette 21.000 öğrenci üzerinde yapılan test çalışmalarının sonucunda, günışığıyla aydınlatılan sınıflardaki öğrencilerin, matematik testlerini çözmede %20; okuma testlerinde ise %26’nın üzerinde başarı artışı sağladıkları gözlenmiştir.
(Heschong Mahone Group for Pacific Gas & Electric Company) (www.h-m-g.com)
Bitki Yetiştirme : Kapalı mekanlarda bitki yetiştirmek önemli bir sorundur. Günün Belli zamanlarında günışığına çıkartılarak bu bitkilerin canlı kalmaları sağlanır. Günışığıyla aydınlatılan mekanlarda ise özel bir bakıma gerek yoktur.
Çalışanlardaki Verim Artışı: Firmalar, çalışanlarına ödedikleri maaşların ve çalışanları için yaptıkları diğer harcamaların ortalama %70’i oranında bir bedeli de 0,5 metrekarelik bir alanın enerjilendirmesi için harcamaktadırlar. Bu nedenle, özellikle günışığı ile aydınlatılan çalışma mekanlarında çalışanların verimliliğini sadece %1 oranında bile arttırmak, firmaların çalışan kişi başına yaptıkları enerji harcamasını karşılamaya yeterli olmaktadır. (Rocky Mountain Institute)
Maliyet Tasarrufu : Yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık %40’ından fazlası aydınlatmaya kullanılmaktadır. Ofis ve Depo gibi mekanların aydınlatma ve aydınlatmadan kaynaklanan iklimlendirme amaçlı enerji harcamalarında %97’ye varan oranlarda tasarruf sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder