14 Kasım 2009 Cumartesi

Güvenlik kamera sistemleri ve ekipmanları

KULLANIM AMACI VE YAPISI:
Lens denilince akla göz gelebilir. Kamera ile görmek istediğimiz bölgenin açısına, dahili/harici ortama,montaj yapılacak yere ve müşteri isteğine göre değişebilir. LENSLE YAPILACAK GÖRÜNTÜ AYARLARI (Eğer kullanılan
lenste ilgili özellikler varsa):
ODAK UZAKLIĞI = ZOOM (2,8mm-12mm arası genel kullanılan)
NETLİK AYARI = FOCUS (Netlik ayarının gece yapılması gereklidir )
IŞIK HASSASİYETİ = İRİS
B: LENS TÜRLERİ:
B1-SABİT LENSLER
B2-MANUAL LENSLER
B3-VARİFOCAL (MANUAL) LENSLER
B4-OTO İRİS LENSLER (VİDEO DRİVE VEYA DC DRİVE)
B5-MOTORLU ZOOM / FOCUS LENSLER
B6-KARANLIKTA DUYARLI (ASPERİCAL) LENSLER (renkli kam. için)
B7-İNCE MERCEKLİ (PİNHOLE) LENSLER
SABİT LENSLERDE FOCUS AYARI İÇİN BACKFOCUS” kullanılır.

C: MONTAJI VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:

Kullanılan kamera ile uygunluğu bakımından C MOUNT veya CS MOUNT (RING KULLANILMASI )
Kamera uygunluğu ve kullanılacak ortam bakımından VD/DC
En çok kullanılan lensler: SABİT-MANUAL-OTO İRİS LENSLER .
Daha çok kullanılanlar: 2.8 mm, 4mm, 6 mm
Sabit (iris) lenslerin belirli ve sabit ışık seviyesi olması gerekir, genelde iç ortamlarda kullanılır. Manuel (iris) lensler de belirli ve sabit ışık seviyesinde kullanılır, ancak bölge loş bir ortamsa Manuel olarak iris’i ayarlama şansı vardır. Harici ortamlarda ya da harici ortamlara (pencere gibi) bakan bölgeler için oto iris lens kullanılmalıdır.

MONİTÖR
KULLANIM AMACI VE YAPISI
Çeşitli ekipmanlardan gelen video ( ve/veya ses ) sinyalini ekran üzerinde görmemizi sağlar.

TÜRLERİ :
Siyah-beyaz ve renkli olabilir, ekran büyüklükleri değişebilir. ( 9 /12 / 14 / 17 / 21 / 25 inch (‘’) olabilir. )

MONTAJI VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
Monitörlerin arka bölümünde “ H / L “ seçenekli switch bulunur. Bu anahtar 75 ohm sonlandırıcıdır.
H= SONLANDIRILMAMIŞ
L= SONLANDIRILMIŞ
IN girişinden girilen video sinyali, aynı zamanda 2.nci bir monitöre OUT çıkışı sayesinde gönderilebilir.Bu durumda anahtar H durumuna getirilmelidir. Eğer OUT çıkışı kullanılmayacak ise anahtar L durumunda olmalıdır. Aynı şekilde birbirine seri kullanılan monitörlerin en son monitör haricinde hepsinin anahtarı H durumda olmalıdır. Bir monitörün loop çıkışından RG 11 KABLO İLE alınan görüntüyü en fazla aracısız
700 metre(pratikte değişebilir ) taşıyabilirsiniz.

SWITCHER
KULLANIM AMACI VE YAPISI
Kelime anlamı olarak seçici/değiştirici denilebilir. Birden fazla kamerayı manual veya otomatik olarak ekranda görmemizi sağlar. Renk ayırımı yoktur. Sesli modelleri de vardır. Ancak kameralardan gelen ses kalitesine bağlı olarak (özellikle sesin yoğun olduğu bölgelerde) sesli model switcherlar ses bakımından istenileni verememektedir. CCTV sisteminde sesleri bir arada toplayan tek ekipmandır.

TÜRLERİ:
Kamera giriş bakımından 4-6-8-12” li olabilir, her kamera girişi için 3 kademeli anahtar bulunur.(BY-PASS / HOME / AUTO)Switcher ile kamera görüntüleri ayarlanabilen zamanda (sn. cinsinden) SEQUENCE yaptırılabilir. Bu ayar switcher üzerindeki (DWELLTİME) potains yardımı ile olur.Sequence (değişim) sırasında görmek istemediğimiz kamera görüntü veya görüntüleri BY-PASS edilerek sağlanır. Görüntü seyretmek için ANAHTAR AUTO durumda olmalıdır. İstenilen kamera görüntüsü anahtar HOME kısmına alınarak ekranda sabit hale getirilebilir.Ses ayarı için SWITCHER üzerinde VOLUM ayarı vardır.
MONTAJI VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
Video IN girişlerine kameralardan gelen koaksiyel kablo bağlanır,video out veya mon. out çıkışı monitöre bağlanır.Topraklamanın çok iyi yapılması ve kamera beslemesi 12 V ise kameraların adaptörleri birbirlerinden bağımsız olmalıdır.

QUAD
KULLANIM AMACI VE YAPISI:
Kelime anlamı olarak aynı ekranda 4 kamerayı seyretmek denilebilir. Aynı anda 4 kamerayı veya 4+4 şeklinde bir monitörden seyredebiliriz. Video kayıt cihazı bağlanarak kayıt yapılabilir ancak, kayıt ne şekilde alınmışsa gösterim de aynı olacaktır. Ancak VCR out çıkışı QUAD görüntülü ise kullanımdan bağımsız QUAD kaydı yapılabilir, ama playback olarak görüntüye müdahale şansı yoktur.Müşteri tarafından aksi yönde bir istek yoksa QUAD’ lı SİYAH-BEYAZ sistemlerde 17”, RENKLİ sistemlerde 21” MONİTÖR-daha iyi görüntü alınır tavsiye edilmelidir.
MODEL DEĞİŞİKLİĞİNE GÖRE FARKLILIKLAR:
Yüksek Çözünürlük + Değişik Zamanlı Ayarlanabilir Sequental Switcher + Video İçin Quad Görüntü Çıkışı + Alarm Girişi + Alarm Röle Çıkışı + Buzzer + Her Kanal İçin Renk-Ton-Parlaklık ve Kontrast Ayarı + Her Kanal İçin Kazanç Ayarı + değişik sayfalar için değişik kenar rengi + Ekranda Kamera ismi-Tarih ve Saat + Video Loss Uyarıcı + Playback Anında Zoom ve/veya Freeze (Resmi Dondurma) + On Screen Menü + RS 232 Kontrol.
TÜRLERİ
220 V. Veya 12/24V.beslemeli modelleri bulunabilir.
SİYAH-BEYAZ ve RENKLİ modelleri mevcuttur. �
MONTAJI VE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR:
Video IN girişlerine kamera görüntüleri girilir. Main monitör girişine ana monitör, VCR OUT çıkışına (VCR kullanılmazsa )Quad monitör bağlanır.
VİDEO CİHAZI BAĞLANTISI:
Quad’ın VCR OUT çıkışı kullanılan videonun VCR IN girişine, QUAD’ın VCR IN girişi kullanılan videonun VCR OUT çıkışına bağlanır. Topraklamanın iyi yapılması ve kamera beslemesi 12 V. ise her kameraya ayrı adaptör kullanılması gerekir, eğer kullanılmazsa ekran üzerinde sağdan sola doğru giden şeritler görülür.
Kaynak: google

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder